Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Wintersbinnen: Van buiten naar binnen en binnen naar buiten

Soms vind ik het echt een voorrecht om in Amsterdam-Noord te wonen. Na een hele drukke bewogen week op verschillende plekken in ons land te zijn geweest, voelt ‘mijn’ stadsdeel als een warm bad van thuiskomen. De inspiratie ligt hier gewoon echt letterlijk op straat. Zo fijn! Met veel plezier heb ik me daarom vorig weekend ondergedompeld in het festival Winters Binnen. Een jaarlijks terugkerend initiatief van Stichting NDSM-werf, Tolhuistuin en Stichting Broedstraten.

Amsterdam Noord als podium
Het podium van Winters Binnen is Amsterdam-Noord. Het stadsdeel bevindt zich al een aantal jaar in een drastische overgangsperiode. Hele buurten ondergaan renovaties en de rest van Amsterdam begint Noord te ontdekken. De zelfbouwkavels schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast brengt het een nieuwe toestroom van bezoekers. Noord is een plek die zijn nieuwe identiteit aan het vormen is. Juist dat profiel maakt het een bijzondere locatie voor dit festival.
Stijlmagazine-Anouk Janssen-voorstelling in woonkamer

Winters Binnen, het festival
Oorspronkelijk is Winters Binnen een initiatief van de Tolhuistuin. Een inspirerende tuin naast de toren Overhoeks die in de zomer vooral een culturele programmering heeft. Maar waar in de zomer de activiteiten buiten worden georganiseerd, is dat nu binnen. In huiskamers, restaurants, hotels, supermarkten, boekhandels, noem het maar op. Zo wordt in de winter ook de cultuurliefhebber voorzien van de nodige inspiratie.

Samenwerking met bewoners
Winters Binnen zoekt letterlijk de buurtbewoners en de plaatselijk ondernemers op. Sterker nog, ze werken met hen samen om de programmering een weekend in het koude december te verplaatsen naar de huiskamers van de mensen in Noord. ‘Zo wordt de diversiteit van Noord zichtbaar en gebruikt als podium voor het festival, aldus Marike Splint van Winters Binnen.Stijlmagazine-Anouk Janssen-van der pekverhalen

Voorsteling in Poolse supermarkt
Dat we ons cultureel hart kunnen ophalen aan deze kant van de stad weet elke Amsterdammer en Nederlander ondertussen wel. Alhoewel dat zich vaak beperkt tot de oevers aan het IJ. Door Amsterdam-Noord als podium te gebruiken van Winters Binnen leert men het échte Noord kennen.

Gedurende het weekend zijn alle verschillende miniatuurgemeenschappen even zichtbaar. Het ene moment is er een voorstelling in een Poolse supermarkt. Vervolgens bezoek je in iemands stampvolle huiskamer een theatervoorstelling om daarna in een boekenwinkel naar een fantastische singer-songwriter te luisteren. En je sluit de dag af in een oer-Hollandse buurtkroeg waar een optreden is van een Marokkaanse rapper. Dát is Winters Binnen.

Noord zoals het is
Volgens Marike Splint komt de Noorderling naar het festival maar ook de rest van de stad. Ze zegt: ’We laten Noord zien zoals het is. Er wordt niets veranderd aan de setting waar de voorstelling wordt gegeven, juist daarom krijgt de bezoeker echt een goed beeld van dit stadsdeel.’

Podium als inspiratie
Het stuk ‘In bed with Simone’, een voorstelling over een auteur die over de wereld reist om haar laatste boek te promoten, paste bijvoorbeeld perfect in een hotelkamer bij plaatselijke hotel Sweet Dreamz. En in de huiselijk sfeer in een woning op Sijsjesstraat waar de bezoekers chocolademelk kregen, kwam singer-songwriter Noam Vazana in een geweldig optreden helemaal tot haar recht.Stijlmagazine-Anouk Janssen-in bed with simone

Kunst als graadmeter
Kunst blijft voor mij, als onderzoeker van de tijdgeest, een belangrijke graadmeter. Het is de stem van de maatschappij. Dit festival is, met Amsterdam Noord als podium en haar verbindende eigenschap, voor mij een voorbeeld van deze tijd. Het lef om de festivalbezoeker op te zoeken en samen te werken op een gelijkwaardig niveau, is een inspiratiebron voor het bedrijfsleven. Zo komt ‘het binnen weer naar buiten’.

Ik wens jullie een mooie kerst en een inspirerend 2015!
Anouk

Stijlmagazine-Anouk Janssen-voorstelling in supermarkt

Stijlmagazine-Anouk Janssen-wintersbinnen2

Stijlmagazine-Anouk Janssen-wintersbinnen1

Stijlmagazine-Anouk Janssen-voorstelling in woonkamer

 

Stijlmagazine-Anouk Janssen-project wildeman

 

Stijlmagazine-Anouk Janssen--voorstelling in huiskamerjpg
Wintersbinnen