Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Time after time

Zou jij de tijd wel eens stil willen zetten? Of juist door willen spoelen? Je bent niet de enige. En sommige kunstenaars maken dankbaar gebruik van deze begrijpelijke wens.

Neem de Turkse kunstenaar en fotograaf Erdal Inci. Hij heeft zichzelf tot onderwerp van zijn kunst gebombardeerd. Want met behulp van eenvoudige foto’s creëert hij bewegende beelden, waarin hij zichzelf ‘kloont’ en zo bepaalde patronen laat ontstaan. Op deze manier krijg je het idee dat hij uren achter elkaar trappen afdaalt of honderden keren achter elkaar over een balustrade naar beneden glijdt.

Uitvogelen
Dat is niet het geval: slechts enkele simpele snapshots beïnvloeden hier jouw gedachten en zorgen ervoor dat jij zeker een hele tijd met hetzelfde tijdverdrijf bezig bent. Namelijk met het uitvogelen hoe hij dit gedaan heeft!

Erdal Inci
Erdal Inci

Open mond
In de meeste gevallen is het duidelijk dat Erdal zelf als figurant aan de slag is gegaan, maar soms zie je haast niet dat er echt mensen aan zijn filmpjes te pas gekomen zijn. Op onze Facebookpagina is een filmpje te zien waar ik met open mond naar heb zitten kijken. Leuk weetje: Erdal heeft hier zelf in gefigureerd!

Hoe bewaar je een herinnering?
Een andere kunstenaar die met het begrip ‘tijd’ aan de slag is gegaan, is de Nederlandse beeldend kunstenaar Frans Hofmeester. Hij zegt: “Hoe meer tijd er in ons leven verstrijkt, hoe meer ervaringen en herinneringen we creëren.”

Stijlmagazine-Frans-Hofmeester-Lotte

Maar helaas gaan we ook steeds meer dingen vergeten. Frans was gefascineerd door de transformatie die zijn pasgeboren dochtertje Lotte in twee weken doormaakte. En om dat niet te vergeten, besloot hij vanaf dat moment iedere week een kleine filmopname van haar te maken.

Het laat zien wat leven is, ik wil mij herinneren hoe mijn kinderen er ook al weer uitzagen in bewegend beeld op deze manier. Heel veel mensen maken foto’s, dit is de meest gefotografeerde en gefilmde generatie allertijden en dat zal ook nog wel blijven doorgaan. Maar wat doen al die mensen met al die foto’s op hun computer, in een mapje stoppen? Kijken ze nog eens naar? Maar kunnen we nog wel echt kijken?” – Frans Hofmeester (in De Wereld Draait Door)

Met totaal meer dan 3 miljoen views op YouTube en meer dan 7 miljoen op Vimeo zijn de 2 time-lapse films van Lotte en Vince een wereldhit.

Stijlmagazine-Erdal-Inci-01

 

Stijlmagazine-Erdal-Inci-04

Erdal Inci
Erdal Inci