Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Plastic soep wordt kunst

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en de golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes en dit leidt tot ernstige verontreiniging. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers.

Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron (bron: plastic soup foundation).

 

Stijlmagazine- Plasticsoupfoundation-Pet-Art

Daarom is het belangrijk om eens stil te staan bij wat wij in godsnaam aan het doen zijn met onze planeet. Dit deed ook de  Tjechische kunstenaar Veronica Richternova.

 

Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation.5
Zij haalt het afval uit de plastic soep en maakt hier kunstvoorwerpen van. Bij toeval kwam ze er achter dat als ze PET flessen verwarmde er een andere vorm ontstond. De jaren erna werden de plastic flessen een obsessie voor haar en inmiddels heeft ze al duizenden flessen verwerkt in haar kunst.

De Plastic soup foundation

De Plastic soup foundation focussen in hun werk steeds meer op de relatie tussen plastic en de menselijke gezondheid. De campagnes op het terrein van microplastics en de strijd tegen plastic afval staan daar direct mee in verband.

Elk jaar coördineert de Plastic Soup Foundation de World Cleanup Day in Nederland. World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Samen met ruim 180 landen geven zij de planeet op die dag een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu belandt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen voor de plastic soep.

World Cleanup Day 2020 was een groot succes! Meer dan 120.000 afvalitems zijn dit jaar geregistreerd met de Litterati-app! Over de hele wereld hebben ruim 20 miljoen mensen mee gedaan in 180 landen. Op 18 september 2021 staat er weer een World Cleanup Day op de agenda. Doe jij dit jaar mee?

 

Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation.8
Veronika Richterova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation.4Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation.3
Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation Stijlmagazine-veronika-richterova-pet-art-plasticsoupfoundation.7