Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Popcornmeubilair

Zelf heb ik er niet zoveel ervaring mee, maar je kent het proces vast wel: popcorn bakken! Vanuit een hard, geel stukje maïs ontstaat in een mum van tijd een veelvormig wit stukje popcorn. Nu ben ik geen fan van popcorn (sorry), maar ik ben wel gefascineerd door het proces. En geloof het of niet, maar er bestaat tegenwoordig ook meubilair dat uit eenzelfde proces ontstaat.

Slimme ontwerper, slim materiaal
De slimme Belgische vormgever Carl de Smet werkt met zogenaamd ‘Smart Foam’, een materiaal dat door temperatuursveranderingen een ander gestalte aan kan nemen. Door het foam te verhitten (met minimaal 70 °C) kan het twintig keer groter worden dan het originele formaat. Het is dus lichtgewicht, maar enorm sterk materiaal, waar De Smet meubilair mee ontwerpt.
Stijlmagazine_Memories-of-the-Future-by-Carl-de-Smet_4

Herinnering
Bovendien heeft het materiaal de eigenschap ook weer terug te kunnen keren naar het originele, compacte formaat. Je kunt het dus heel eenvoudig en goedkoop meenemen naar een andere locatie. Pakketje even in de sauna zetten, enkele minuten wachten en je kunt zo plaatsnemen in de gevormde stoel. Ho, wacht: de sauna? Daar kom ik zo op terug.
Smart foam heeft namelijk niet voor niets de naam ‘smart foam’. Het herinnert zich de eerder aangenomen vorm. Mocht er onderweg iets misgaan en je stoel blijkt beschadigd; geen probleem. Zoals De Smet zelf zegt: “Als je het pakketje verscheept en het beschadigt, dan is er geen man overboord. Het pakketje is namelijk niet het eindproduct, dat is het ingeprente geheugen.”

Stoel in het stopcontact
Op dit moment is De Smet aan het experimenteren met elektriciteit. Hij beseft namelijk heel goed dat niet iedereen een sauna in huis heeft staan. Hoe gaaf zou dat zijn? Je koopt een compact pakketje, neemt het mee naar huis, stopt de stekker in het stopcontact et voilá: je luie stoel staat voor je klaar.

Stijlmagazine_Memories-of-the-Future-by-Carl-de-Smet_2 Stijlmagazine_Memories-of-the-Future-by-Carl-de-Smet_1

Stijlmagazine_Memories-of-the-Future-by-Carl-de-Smet_bbc.3jpg
Carl de Smet