Deze zomer was ik onderdeel van het decoteam van een gratis muziekfestival in Venlo. The day after blijkt zo’n festivalterrein altijd een grote puinhoop! Plastic bekertjes, flesjes, frietbakjes, wokboxen, ijsverpakkingen, zelfs verloren schoenen en shirts. Ik realiseerde me maar weer eens hoeveel troep we met z’n allen weg gooien.
Creatieve waarschuwing
Het is dan ook niet voor niets een upcoming trend om al deze puinhopen te recyclen. Canadees kunstenares Aurora Robson maakt fantastische sculpturen, installaties en collages met dagelijks afval, waaronder plastic flessen. Ze omschrijft zichzelf als een ‘subtiele doch vastberaden milieuactiviste, die ervan droomt de rol van kunstenaars meer van betekenis te kunnen laten zijn.’
Wereldwijde nachtmerrie
Naar eigen zeggen maakt Robson iets positiefs van iets negatiefs; ze wil de wereld mooier maken en de regels voor kunstenaars verleggen. Bovendien zijn veel van haar sculpturen gebaseerd op nachtmerries die ze als kind vaak had. Door middel van kunst, een taal die iedereen kan begrijpen, kan Robson de wereldwijde nachtmerrie rondom afval op een prachtige manier in beeld brengen.
Project Vortex
Robson is ook de oprichtster en directrice van Project Vortex, een internationale organisatie van kunstenaars, architecten en ontwerpers die ieder op hun eigen manier werken met plastic afval. Wel is er sprake van een gezamenlijk doel: mensen bewust maken van de enorme hoeveelheid plastic afval in de wereldwijde wateren en uiteraard deze hoeveelheid verminderen.
Nu ik zo terug denk aan die ‘day after’, heb ik er wel enigszins spijt van dat ik niet wat troep verzameld heb. Daar waren vast en zeker kunstzinnige werkjes uit voortgevloeid..!