Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Natuur als inspiratiebron

In mijn vakgebied werk ik veel met concepten. Ieder interieurontwerp wat ik maak, is ontstaan vanuit een bepaalde gedachte of een beeld. Deze gedachtes en beelden fungeren als kapstok voor alle beslissingen die gemaakt dienen te worden. Vorm, kleur, materiaal; allemaal kunnen ze teruggekoppeld worden naar het concept.

 

Stijlmagazine - Koichi Takada Architects - 8

Natuur als uitgangspunt
Een enorme inspiratiebron op dit gebied is architectenbureau Koichi Takada Architects, gerund door architect Koichi Takada. Zijn belangrijkste uitgangspunt is de natuur en dat is goed te zien wanneer je zijn inspiratiebronnen naast de uiteindelijke ontwerpen legt.

Simpel en expressief
In zijn ontwerpen is Takada dan ook altijd op zoek naar de grenzen tussen architectuur en natuur. Hoe kan architectuur samengaan met natuur? Op welke manier kan architectuur niet alleen duurzaam zijn, maar zich ook nog eens verder ontwikkelen naarmate de tijd vordert? Simpele lijnen en expressieve materialen zijn kenmerkend voor zijn ontwerpen.

Bloesembomen
Onderstaande afbeeldingen laten het interieur zien van het Tree Restaurant in Sydney. Het hele interieurontwerp is gebaseerd op het zogenaamde HANAMI, een traditioneel Japans festival dat draait om de bloei van bloesembomen. Hierbij wordt er onder de bomen gedineerd met vrienden en familie, om het begin van de lente te vieren. Enerzijds refereert deze ‘boom’ in het interieur dus naar de geserveerde Japanse gerechten, anderzijds naar het samenzijn.

Stijlmagazine - Koichi Takada Architects - 9

Stijlmagazine - Koichi Takada Architects - 10

De houten profielen vormen de takken van de boom, waardoor er een heel natuurlijk gevoel opgeroepen wordt. Het licht wordt door deze profielen zo gefilterd, dat je het idee hebt dat je midden in het bos staat en het licht op onregelmatige wijze door de bladerdaken valt. Waar een simpele bloesemboom toch naar kan leiden…!

Afbeeldingen van http://www.dezeen.com/2011/06/08/tree-restaurant-by-koichi-takada-architects/ en www.koichitakada.com