Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Music makes me lose control?

Je kent het wel; een nieuw liedje op de radio met een ontzettend aanstekelijk deuntje. De rest van de dag loop je onbewust iedere 10 minuten neuriënd rond. Stiekem ben je veel meer met muziek bezig dan je denkt. Conceptueel kunstenares Lisa Park laat zien dat je hele gedachtegang tot geluid kan leiden. Met behulp van een NeuroSKY EEG-apparaat wordt haar hersenactiviteit omgezet in geluidsgolven. Zelf noemt ze het project ‘Euonia’, wat ‘mooie gedachte’ betekent in het Grieks.

Bewegingen van haar ogen
Een eenvoudige uitleg wordt lastig voor de a-technici onder ons, maar ik zal een poging wagen. Kort gezegd worden de zogenaamde delta-, theta-, alpha-, gamma- en betagolven van Parks hersenen en de bewegingen van haar ogen omgezet naar data, die op hun beurt weer zorgen voor geluidsgolven. Park heeft hiervoor een maand lang verschillende oefeningen gedaan, door aan verschillende personen te denken.

Stijlmagazine - Lisa Park - 3

Dun laagje water
Deze personen riepen allemaal andere emoties bij haar op. Park is bij dit experiment omgeven door vijf speakers, die bedekt zijn met een dun laagje water. Het water danst als het ware op de muziek van haar gedachten. Iedere speaker reageert hierbij op een andere emotie: verdriet, woede, haat, begeerte en geluk.

Lisa Park is niet de eerste geweest die met op deze manier experimenteerde met gedachten en muziek. Alvin Lucier deed in 1965 een vergelijkbaar experiment. Hij werkte echter met drums, die door zijn gedachten in werking werden gezet.

Stijlmagazine - Lisa Park 4

Stijlmagazine - Lisa Park - 2