Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Emotie op verlaten voorwerpen

Matt Small

Tijdens mijn verblijf in London kwam ik in The Hoxton een kunstenaar tegen. Hij was bezig om zijn schilderijen op te hangen, samen met Nelly Duff, eigenaresse van een galerie waar hij nauw mee samenwerkt. Zijn zoontje keek toe vanuit de kinderwagen. Ik was direct weg van zijn prachtige werk! We raakten aan de praat en hij liet mij enthousiast zijn werk zien.

Shame on me. Ik had niet eens meteen in de gaten dat ik met Matt Small sprak, terwijl hij onlangs zelfs genomineerd is voor de BP Portrait Prize. Hij sprak met passie over zijn originele schilderijen, etsen en beeldhouwkunst. Matt is geboren en getogen in Camden, Londen, en werkt al enige jaren aan zijn collectie waarbij hij zich laat inspireren door zijn omgeving en door kinderen.

Magisch

Matt Small verft op gevonden stukjes metaal. ‘Verlaten voorwerpen’, zoals hij het zelf noemt. Door de weggegooide elementen van de stad in zijn werk te verwerken en de gevoeligheid in zijn onderwerpen, ontstaat er bijna iets magisch. Het thema van zijn werk zijn jonge, onteigende mensen: individuen die zich ondergewaardeerd voelen, die geen stem hebben, over wie wordt heen gekeken. Small legt aan mij uit hoe het stadspuin waarop hij schildert symbolisch wordt voor het gevoel zonder waarde te zijn: “Ik dacht dat het interessant zou zijn om die twee met elkaar te verbinden, die ovendeur, die plank, dat stuk afval te verbinden met iemand. Ik zie het afval als iets moois en wat de moeite waard kan zijn. Laten we eens kijken naar hun potentieel. Zo zie ik ook onze jonge mensen.

BP Portrait Prize

Deze prijs is de meest prestigieuze portretschilder wedstrijd ter wereld en vertegenwoordigt het allerbeste in de hedendaagse portretschilderkunst. BP is al meer dan 30 jaar sponsor. De winnaar gaat met een prijs van  £ 35.000 naar huis. Het totale prijzengeld staat op £ 74.000 en de Award is bedoeld om kunstenaars aan te moedigen zich te concentreren op portretkunst en deze te ontwikkelen in hun werk. In de afgelopen jaren heeft dit meer dan 40.000 inzendingen uit meer dan 100 landen opgeleverd.

Matt Small - Jessica van de Pasch - Stijlmagazine
Matt & Jessica

Matt Small London Matt Small The Radiant Ones Matt Small The Radiant Ones hoxton

Mocht je nog verder willen lezen dan kijk eens bij RED. Gigantische kunstwerken gemaakt van alledaagse voorwerpen.