Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Le Chat Noir

Le Chat Noir

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Loop niet onder ladders en kijk uit voor een zwarte kat. Juist vandaag wil ik het verhaal van een beroemde zwarte kat met jullie delen. De zwart kat, een afbeelding die vele kennen maar misschien niet het verhaal erachter. Le Chat Noir was een was een theatercafé gelegen in Montmartre in Parijs.

Geschiedenis

In 1881 werd Le Chat Noir opgericht door Rodolphe Salis. Hij was een zoon van een limonadefabrikant en leider van een klein theatergezelschap. Zijn eerste etablissement gaf hij deze naam omdat hij tijdens het oprichten ervan een kat vond op de straten van Parijs.

De faam ontstond uiteindelijk omdat een literaire club Hydropathes er hun clubhuis van maakte of eerder gezegd stamkroeg. Nadat op de vrijdagavonden de drank rijkelijk vloeide declameerden de deelnemers met luide stem hun gedichten voor de verzamelden. Sorry voor het wollige schrijven ik merk dat ik terug ga in de tijd.  Het lijkt alweer een eeuwigheid dat ik naar theater etc kon. Juist nu in deze Pandemie tijd waarin we tot stilstand zijn gekomen mis ik de nieuwe ideeën, inzichten of je te laten verbazen of prikkelen. De beleving is echt anders of je naar je beeldscherm zit te kijken of iemand in actie op het podium. Kunst kijken in een museum is een totaal andere ervaring dan een plaatje op je laptop. Maar goed weer even terug naar Le Chat Noir.

Ontmoetingsplaats

Le Chat Noir werd een populaire ontmoetingsplaats van artiesten en cabaretiers. Grote namen kwamen er graag en Rodolphe trad zelf vaak op als ceremoniemeester en conferencier. Hij had een goed gevoel voor de tijdgeest en zorgde voor nieuw aanbod. Het programma werd met regelmaat ververst en dit zorgde voor de stroom aan geïnteresseerd publiek. Daarnaast introduceerde hij ook het succesvolle Theatre d’ombres”Schimmenspel” Hij plaatste een doek over de opening van zijn marionettenkast en sneed silhouetten van bekende politie-agenten uit de buurt. Het oorspronkelijke idee kwam van van de uitgever van het blad Le Chat Noir, Henri Riviére.

Het idee van Le Chat Noir was zo succesvol dat spoedig in andere Europese steden gelijknamige en gelijksoortige gelegenheden werden geopend. In 1896 werd het cabaret gesloten en Salis overleed in 1897. Toch blijft nog altijd het beeld van Le Chat Noir bewaard. Het bekendste beeld is is het affiche van Théophile-Alexandre Steinlen, getiteld Tournée du Chat Noir uit 1896.

Dus mocht je een zwarte kat zien vandaag…..je bent gewaarschuwd 🙂

 

Meer werk van Steinlen:

Misschien ook leuk design meubels voor katten:

The bed | Photo’s @MeYou