Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Kunst & Alchemy part 1 #de Quadriennale

Stijlmagazine- Quadriennale-Rebecca Horn-Butterfly

Van 5 april tot en met 10 augustus 2014 vindt in Düsseldorf de Quadriennale plaats: een evenement dat zich richt op kunst, in de breedste zin van het woord. Verschillende galerieën, musea, kunstacademies en -instellingen spelen in op het thema ‘Über das Morgen hinaus’. Ik moet bekennen dat ik niet altijd even enthousiast word van exposities, maar dit keer kon ik er geen genoeg van krijgen.

Anish Kapoor
Het werk van de Indiase Anish Kapoor blijft me altijd nieuwsgierig maken. Kapoors werk kun je zien als een zoektocht naar de manier waarop hemel en aarde verbonden zijn. Het gaat over de transformatie van materiaal in immateriële spiritualiteit, een hogere macht. Zijn werk ‘White Sand, Red Millet, Many Flowers’, te zien in Museum Kunstpalast, laat een aantal abstracte vormen zien, bedekt met pigment. Door het pigment wordt gesuggereerd dat we slechts een deel van een grotere vorm zien. De afwezigheid van die vorm zorgt voor een soort spanningsveld tussen de ruimte waarin wij ons als toeschouwer bevinden en de ruimte die zijn werk inneemt.


Rebecca Horn
De Duitse Rebecca Horn, een enorm veelzijdig kunstenares, zoekt in haar werk ook altijd naar contrasten tussen geest en materie, hemel en aarde, individu en kosmos en man en vrouw. Daarin probeert ze altijd een evenwicht te creëren. Beweging is daarbij vaak van belang. Horn hoopt dat haar werk door beweging het materiële lijkt te overstijgen. Anderzijds hoopt ze dat beweging de toeschouwer kan verrassen. Ik geef het toe: ja, ik schrok! “Beweegt dat ding nou?”

Mocht je inmiddels net zo enthousiast geworden zijn als ik, breng dan zeker een bezoekje aan Kunstpalast vóór 10 augustus. Daarnaast raad ik je aan met een gids mee te gaan, want zeker bij deze expositie is het verhaal van een enthousiaste kunstkenner een geweldige aanvulling op je bezoek. Binnenkort deel 2!

Anish Kapoor- pigment
Anish Kapoor- pigment

 

Stijlmagazine-Rebbecca-Horn.1