Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

jeugdsentiment jaren 80 en 90

Jeugdsentiment jaren 80 en 90

De titel ” Jeugdsentiment jaren 80 en 90 gaat mijn leeftijd verraden maar wat maakt het uit. Laatst was ik bij een supermarkt en ze gingen weer los met marketingactiviteiten voor de kinderen. Ik kan niet terughalen of het vroeger toen ik zelf kind was ook zo intensief was maar natuurlijk waren er toen ook de rages.

Hype

Een hype die ik mij nog kan herinneren was de Smurfen rage. Bij een bepaald bedrag aan boodschappen kreeg je een Smurf.  Als gevolg dat ik speciaal voor iedere boodschap apart naar de winkel ging om de nog ontbrekende smurfen te bemachtigen.

Onderweg naar huis het zakje alvast openen om te zien welke je had bemachtigd, blij met de buit die je weer had gescoord en alweer in gedachten op jacht naar de volgende. Maar nu lijkt het wel iedere dag feest. Zijn we net klaar met de voetbalplaatjes, ligt het volgende kindermagneet alweer in de schappen

Ruilen

Onderling ruilen van smurfen deed je in die tijd hoofdzakelijk op het schoolplein. Vroeger had je dan gewoon pech als je bij het einde van de actie je collectie niet compleet had. Tegenwoordig worden er naast het schoolplein en Marktplaats speciale ruilmiddagen georganiseerd.

 

Stijlmagazine-rages-jaren 80 en 90- Smurfenactie

Jeugdsentiment Top 5

Wat is een rage? Wanneer is het een hype? Ben ik dan de juiste graadmeter. Wellicht niet maar dat let mij niet om mijn top 5 met jullie te delen.

  1. Flippo’s

De Flippo was een klein schijfje van kunststof dat gratis in een zak chips van Smiths ( tegenwoordig Lay’s) zat . In 1995 werden deze in Nederland direct een enorme hype, vooral de stripfiguren op de Flippo’s hadden een enorme aantrekkingskracht voor kinderen. In de supermarkt werden de zakken chips opengetrokken in de schappen! We gaan even terug in de tijd want dit is de reclame voor chips met flippo’s uit die tijd. Ken je deze nog?

 


Stijlmagazine-rages-speelgoed jaren 80 en 90- flippo's

 

2. Ploppers

Ploppers waren halve balletjes van flexibel kunststof die je binnenstebuiten kon duwen. Daarna legde je de plopper op een tafel of op de grond en sprong de Plopper in de lucht. Super leuk bedacht maar niet voor de leraren! In mijn herinnering maakten klasgenootjes er een sport van om elkaar te beschieten en vlogen de ploppers rond in de klas! Inmiddels zijn de ploppers volgens mij weer verkrijgbaar, toch maar eens kijken of ik er nog eentje bestel (uit jeugdsentiment)

 

Stijlmagazine-rages-jaren 80 en 90- ploppers

3. Plastic Speen bedeltjes

Begin jaren 90 was dit bij de meiden DE hype! Plastic speen bedeltjes. Je kon deze aan een touwtje rijgen en als ketting dragen of als armbandje. Ik kan niet meer terughalen waar je deze kon kopen of waar deze bedeltjes bij kreeg. Later kwamen er ook nog bedeltjes met in de vorm van dieren maar met de speen bedeltjes begon het allemaal.

 

Stijlmagazine-rages-jaren 80 en 90- plastic speentjes

4. Bobby & Kate

Mijn verlanglijstje bestond eind jaren 80 alleen maar uit de spullen van Bobby & Kate. Ik was superzuinig op de Japanse mierzoet gekleurde en geurende schrijfspullen. (De gummen roken naar aardbeien!) Niemand mocht eraan komen en al helemaal niet gebruiken. Ik had mijn Bobby & Kate spullen altijd uitgestald op mijn schooltafeltje. In de vierde klas kwam een nieuw meisje in de klas naast mij zitten. Even lette ik niet op en toen was het kwaad al geschied, de Bobby & Kate gum werd geleend door mijn buurvrouw. Als gevolg van dit traumatische voorval heb ik het hele jaar niet meer met haar gesproken en eigenlijk is het nooit meer goed gekomen! Ik had ook het kastje met mini potloden en een blokje zoals op de foto. Deze vond ik laatst terug en ik moest even slikken toen mijn kleine ermee wilde spelen. Ja, het zit diep!

 

5. Stickerboekje

Ten slotte de stickerboekjes ook een rage uit de jaren 80 en 90! Het lijkt zo simpel, een boekje met stickers. Ieder boekje had verschillende nummer, kleuren en versies waardoor je kon sparen, voor ieder wat wils! Toen de boekjes een hit bleken kwam ook de jeugdserie Seabert in 1987 met een stickerboekje. Bij mij op school werd het vooral een wedstrijdje. Wie had de grootste stapel in de klas. De jongens of de meisjes want echt iedereen was er dol op.

Stijlmagazine-rages-jaren 80 en 90- Stickerboekjes

Stijlmagazine heeft nu ook nostalgische puzzelmagneten in de webshop. Mooie magneten voor op de koelkast of prikbord. Je kunt zo je keuken of kantoor opfleuren.