Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Jaume Plensa, een obsessie met stilte

Vandaag bezocht ik het Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal, waar ik de eer had recent werk (2013) van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa te bewonderen.Stijlmagazine-Jaume- Plensa.4

Uiteraard had ik van tevoren al een klein onderzoekje naar de beste man en zijn werk gedaan. Plensa is een conceptueel kunstenaar, die het met name belangrijk vindt een poëtische boodschap de wereld in te sturen. Ik wist dat er een ontmoeting met Plensa op het programma stond was dan ook erg nieuwsgierig naar de ‘artist him self’.

Stilte als absolute behoefte
De expositie in het Skulpturenpark bestaat uit vier van Plensa’s werken. Drie van deze werken worden geëxposeerd in een ruimte met glazen wanden. De figuren gaan hierdoor een samenwerking aan met de omgeving, waardoor er een mooi en rustgevend geheel ontstaat. Een van de figuren, knielend op een steen, staat voor Plensa voor het vinden van rust in een rusteloze maatschappij. “Er wordt op deze manier een plek gecreëerd voor personen die om dezelfde redenen oververmoeid zijn: een van mijn obsessies is stilte, stilte als een absolute behoefte. In een drukke wereld als deze moet stilte ‘gemaakt’ worden, omdat het niet meer bestaat. Een innerlijke stilte, om ervoor te zorgen dat mensen zichzelf weer kunnen worden.”

Stijlmagazine-Jaume- Plensa.1

Elke letter behoudt zijn eigen geheugen
De figuren zijn opgebouwd uit metalen letters. Plensa: “Een letter is een cel met geheugen, door de jaren heen gevormd door succesvolle generaties. Het is de beste uiting van cultuur die er bestaat. Biologisch gezien is één cel niets waard, maar samen met andere cellen kan het een orgaan of een lichaam creëren. Zo is het ook met letters. Elke letter behoudt zijn eigen geheugen en persoonlijkheid, zelfs wanneer het onderdeel is van een complexer geheel, de betekenisvolle tekst. Ik denk dat dit een geweldige metafoor is voor diversiteit. Met tekst kun je een cultuur creëren, met een cultuur kun je alles. ”

Muzikale herinneringen
Tot slot vertelt Plensa tijdens ons bezoek aan de expositie iets over het werk waarin hij met muzieknoten heeft gewerkt. Deze muziek verwijst naar zijn vader, die regelmatig piano speelde toen Plensa nog een klein jochie was. Hij verstopte zich dan altijd onder de piano en laat dit terugkomen in zijn kunstwerk, waar hij tijdens zijn verhaal ook snel even in kruipt.

Veelzijdig kunstenaar
Ik was onder de indruk van de poëtische wijze waarop Plensa te werk gaat en de persoonlijkheid die hij in zijn werk terug weet te laten komen. Als persoon komt Plensa ook enorm sympathiek over. “I am really good, but some people are really better.” De Spaanse kunstenaar werkt regelmatig met menselijke, vaak levensgrote, figuren, maar is enorm veelzijdig. Zo ontwerpt hij ook regelmatig decors en kostuums voor opera en theater.

Ben je benieuwd naar zijn werk? We hebben hier al een kleine selectie voor je gemaakt, maar op zijn website zijn nog veel meer geweldige werken te bewonderen.

Stijlmagazine-Jaume- Plensa.2

Stijlmagazine-Jaume- Plensa.3
Stijlmagazine-Jaume-Plensa.7.jpeg
Stijlmagazine-Jaume- Plensa.5

De expositie in het Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal is helaas niet meer te bezoeken.