Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Het verleden als inspiratie voor de toekomst

Overal zie ik het gebeuren: de wereld om ons heen verandert.

We komen uit een tijd van overdaad, stonden in de rij voor een nieuwe iPhone. Tegelijkertijd was het crisis en zijn er nog nooit zoveel voedselbanken geweest. Dit laat zijn sporen na. Dat het anders moet is duidelijk, HOE is vaak nog de vraag. We zitten in een overgang en hebben tijd nodig om de toekomst opnieuw vorm te geven. Als inspiratie gebruiken we hiervoor vaak het verleden.

Herijken met geschiedenis

Ik zie een ontwikkeling waarbij verder wordt terug gegrepen dan de tijd net voor 2008 toen de crisis begon. Om echt te herijken biedt de geschiedenis een eindeloze inspiratiebron.

De schoonheid van het leven

Kunstenaar Richard Kuiper laat zich in zijn werk bijvoorbeeld inspireren door de Gouden Eeuw. Hij maakt stillevens van plastic materiaal en fotografeert deze composities. Net als de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters viert Kuiper de schoonheid van het leven. Alleen heeft hij zijn bloemen-, fruit- en wildstillevens gemaakt van plastic voorwerpen, gevonden in kringloopwinkels en op vlooienmarkten.

Net als de schilders uit de Gouden Eeuw heeft Kuiper met zijn pronkstillevens wel een moraliserende boodschap: ‘Plastic is een mooi materiaal, maar we zijn doorgeschoten in het gebruik ervan.’

Originele oorlogsrecepten

Eating designer Marije Vogelzang spreekt op een geheel andere wijze het verleden aan. Voor het Schielandshuis maakte zij hapjes geïnspireerd op de Oorlogswinter. In het verzetshelden museum vond ze originele oorlogsrecepten uit de Tweede Wereldoorlog. Ze maakte de recepten letterlijk na en serveerde kleine hapjes als rantsoen op een pamflet.

Enkele gasten hadden de oorlog nog meegemaakt en hadden al meer dan 65 jaar deze smaken niet meer geproefd. Door de smaken kwamen herinneringen naar boven waarvan ze niet wisten dat ze die hadden.

Stijlmagazine War Food

Eten in een nieuwe vorm

Een prachtig voorbeeld hoe Marije Vogelzang laat zich inspireren door het verleden en haar verhalen. Daarnaast maakt ze de verbinding naar het heden door de eetervaring in een nieuwe vorm uit te vinden.

Loslaten

Het toverwoord bij het vormgeven van de toekomst is: loslaten. Loslaten van het heden, van denk- en werkwijzen. Het verleden is hierbij slechts een inspiratiebron. De kracht zit volgens mij in de verbinding van het heden met verleden, want alleen op deze wijze kan men zichzelf opnieuw vorm geven.

Bon courage

Anouk

't Pistool
‘t Pistool

 

De vangst
De vangst

Stijlmagazine war food detail