Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Gone Girl Top, Manilla!

Blog- English version

Met haar intrigerende geschiedenis van Spaanse conquistadores, Amerikaanse en Japanse militaire overheersing is Manilla, ooit ‘de parel van de Orient’ nu vooral een stad vol contrasten en in transformatie.

Als je even op straat stil staat en probeert te focussen op wat er om je heen gebeurt, lijkt de lucht letterlijk gevuld met vragen zoals: ‘wie ben ik, waar wil ik heen en wie zou ik willen zijn?’ Waar je ook kijkt, overal zie je bouwkranen, zijn er mensen bezig om weer een nieuw torenhoog appartementencomplex of een spiksplinter nieuw winkelcentrum uit de grond te stampen.

 

Naast het straatbeeld van de alomaanwezige mode en fastfood ketens, van vooral Amerikaanse en Japanse afkomst, zie je echter ook steeds meer Filipijnse entrepreneurs die met dit beeld wil breken. Jonge mensen, op zoek naar hun eigen stijl, een eigen manier om vorm te geven aan hun culturele achtergrond midden in de dynamiek van de moderniteit.

Vorige maand had ik het geluk om persoonlijk zo iemand te ontmoeten, Ica Serafica, Brits-Filipijnse ontwerpster in haar stijlvolle art-deco studio in het zakencentrum van Manila, Makati. Ica komt van een zeer kleurrijke achtergrond; zo heeft ze o.a gewerkt in London (Top Shop) in Chili en Vietnam. Ik was uitgenodigd voor een zogenaamde ‘trunk show’, een soort boutique modeshow in de studio van een ontwerper. Samen met de andere genogdigden kregen we een voorproefje van haar nieuwe ‘prêt-a-porter’lijn.Stijlmagazine- Ica Serafica- Manilla

Het was echter vooral haar eigen ´signature’ Filipiniana’ collectie die hoge ogen opwierp:
Prachtige rokken, hippe tops en elegante blouses, alle aanwezige dames waren ecstatisch; ‘Ik wil die aan’, ‘Kijk eens hoe deze mooi deze stof valt’, ‘ik zal en moet deze hebben!’ : de 3 dwaze dagen van de Bijenkorf in het klein! De unieke schoonheid van deze collectie ademde een soort sensualiteit in zowel het gebruik van de stof als de speelsheid van de vorm. Ieder kledingsstuk leek gehuld in een wolk van vrouwelijkheid die de toeschouwer nieuwsgierig achter laat met maar 1 vraag: ‘Wie is deze vrouw?’.

Enkele dagen voordat ik naar Ica ging was ik naar de bioscoop gegaan om het nagelbijtend-spannende ‘Gone Girl‘ te zien; in 1 van de allerlaatste scenes, draagt de gevaarlijke-maar-o-zo-prachtige actice Rosamund Pike, een stijlvolle zwarte jurk met spannende witte boord. Terwijl ik door de collectie keek, viel mijn oog op een top met precies dezelfde uitstraling als deze jurk, een: ‘Gone Girl Top’! Het ‘off-white’ boordje van top is gemaakt van een speciale Pina stof, handgewoven van ananas materiaal en uniek in de wereld want deze techniek komt alleen in de Filipijnen voor. Binnen een week had Ica de top helemaal op maat gemaakt.

Terug in de chaotische wereld van downtown Manilla, kijk ik om me heen; de Jollibee’s en Teppanyaki tenten, er is geen ontkomen aan. Maar ik ben blij dat ik ook dat andere gezicht van deze ongrijpbare stad heb mogen leren kennen en dat ik deze inspirerende Filipijnse onderneemster heb mogen ontmoeten.

Ica is het perfecte voorbeeld van een nieuwe generatie Filipijns talent; iemand die op een innovatieve manier vormgeeft aan haar unieke designs in een elegante en heel draagbare stijl waarin ze op een ingenieuze manier haar Filipijnse achtergrond weet te combineren met een moderne wereldse look. In hart altijd Filipijnse, maar met een verfrissende invloed van internationale gevoeligheden.

Ik ben benieuwd waar Manila over een paar jaar is, met mensen zoals Ica, zal het er in iedergeval een stuk stijlvoller uitzien!
Voor meer informatie kun je kijken op Ica’s website: www.icaserafica.com. Het is goed te weten dat Ica ook internationaal opereert. En mocht je toch een keer in ‘ De Parel van de Orient’ belanden, zorg er dan zeker voor dat je een bezoek brengt aan Ica’s studio waar je van harte welkom zal worden geheten door Ica en haar charmante brand manager, Raj Rivera!
Tijd voor je eigen ‘Gone Girl’ top!

Stijlmagazine- Ica Serafica- Manilla.3Stijlmagazine- Ica Serafica- Manilla.9Stijlmagazine- Ica Serafica- Manilla.2