Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Fong Qi Wei: Filosofische fotografie

Ik kijk in mijn agenda en besef dat april alweer voor de helft achter ons ligt. Sinds een aantal weken is het ’s avonds langer licht en genieten we weer volop van zonnige dagen.

Fong Qi Wei
Een kunstenaar die een fascinatie heeft voor de veranderingen in tijd, is de in Singapore gevestigde Fong Qi Wei . Naar eigen zeggen een doodgewone man met een doodgewone fulltime baan, die niets te maken heeft met fotografie. Toch is hij zo’n 12 jaar geleden fotografie gaan gebruiken als middel om zijn gedachten even op nul te  zetten.

Stijlmagazine- night_day.01

Fong Qi Wei aan het woord
Volgens Fong Qi Wei moet een kunstenaar een boodschapper met een authentieke boodschap zijn. Hij probeert zijn publiek te prikkelen met nieuwe inzichten, een nieuwe benaderingswijze van alledaagse onderwerpen of thema’s. ‘Kijk verder dan je neus lang is!’

In zijn series foto’s ‘Time is a Dimension’ en ‘Time in motion’ probeert hij vast te leggen wat de rol van tijd is op onze omgeving. Omdat ik nieuwsgierig was naar zijn visie en de manier waarop hij te werk gaat, nam ik contact met hem op.

Het valt me op dat je het veel hebt over de betekenis van kunst en het verschil wat velen zien tussen kunstenaars en fotografen. Heb je het gevoel dat het jouw rol is duidelijk te maken dat hier geen (eenduidig) verschil in hoeft te zijn?
‘Het is zeker niet mijn rol om te bepalen wie een kunstenaar is en wie niet, maar ik denk dat ‘kunst maken’ een algemeen menselijk gegeven is. Iedereen houdt ervan om een foto te nemen en filters toe te voegen. Er kan over gediscussieerd worden of dit hetzelfde is als tekenen of schilderen, maar ik denk persoonlijk dat het gaat om de behoefte iets ‘speciaals’ te maken. Ook als dat betekent dat alleen de persoon die de filters toegevoegd heeft het speciaal vindt.’

‘In de wereld van fotografie gaat er veel tijd zitten in de technische aspecten bij het nemen van een foto, het selecteren van de beste foto in een hele reeks en het nabewerken ervan. De meeste mensen nemen een foto met hun telefoon en veronderstellen dat het eindproduct een direct resultaat is van het indrukken van een knopje. Misschien is dat waarom veel mensen fotografie zien als ‘mindere’ kunst.’


Naar mijn mening ben je heel experimenteel met fotografie: timelapses, geëxplodeerde bloemen, schilderen met bloemen. Wat inspireert je om op deze manier te werk te gaan?
‘Ik vind fotografie een geweldig medium om letterlijk een gedeelte van tijd en ruimte te vangen. Digitale fotografie geeft me de mogelijkheid te spelen met het verschil tussen het maken van een letterlijk beeld en het creëren van iets minder letterlijks, wat wellicht nog meer betekenis heeft dan het letterlijke beeld. Realisme gaat niet altijd over hoe hyperrealistisch een beeld is. Voor mij gaat het erom hoe een beeld aandacht kan trekken en de kijker laat nadenken over wat hij zojuist gezien heeft.’

Stijlmagazine-Fong Qi Wei-Chrysanthemum-Exploded-01

Wat inspireerde je om timelapses te gaan maken?
‘Ik was eigenlijk gewoon een beetje aan het spelen met de originele bestanden die ik gemaakt had voor een timelapse. Ineens ontdekte ik dat er een soort puzzel ontstond, wanneer ik de foto’s in stukken (van tijd) verdeelde. Het resultaat bleek niet alleen interessant, maar voor mij ook nog eens reëler.’

Hoe heb je de onderwerpen van je timelapses gekozen? Wist je van tevoren wat je vast wilde leggen of kwam je per toeval perfecte locaties en thema’s tegen?
‘De meeste beelden heb ik vooraf zo gepland; vaak doe ik al shoots op locatie om te voorkomen dat ik tijd verspil bij de uiteindelijke shoot. Maar heel soms gebeurt het ook wel dat ik me omdraai en ineens iets zie wat veel interessanter blijkt. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Glassy Sunset.’

Stijlmagazine-Fong Qi Wei-Glassy_Sunset

In andere fotoseries dan je timelapses, zoals Colour Deconstructions en Floral Swirls, zie ik enige overlap met je timelapses. Klopt het dat je geïnteresseerd bent in beweging, in tijd? 
‘Ik zou zeggen dat ik geïnteresseerd ben in realisme. Foto’s die plat lijken vind ik vaak te letterlijk. Goede schilderijen die realistisch lijken, kunnen vaak emoties oproepen. Ze trekken je aandacht, blijven hangen. Ik hoop dat ik iets soortgelijks kan bereiken, maar dan met fotografie. Maar misschien is en blijft fotografie te letterlijk, omdat het de tijd doet stilstaan.’

Tijd lijkt een van de belangrijkste onderwerpen te zijn in je werk, bloemen lijken een ander belangrijk thema. Waarom, wat spreekt je aan in bloemen?

‘Bloemen zijn interessant omdat ze de kern zijn van vele culturen en omdat ze door de wetenschap (botanica) worden bestudeerd. Ze zijn een voorbeeld van hoe natuur op zowel wetenschappelijk als esthetisch niveau een grote rol kan spelen.’

Op welk werk ben je tot nu toe het meest trots?
‘Ik ben ontzettend blij met mijn Exploded Flowers en Time is a Dimension. De boodschappen die ik wil overbrengen met deze series lijken door vele mensen in verschillende landen en uit verschillende culturen opgepikt te worden.’

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Zijn er projecten waar je nu druk mee bezig bent, of wellicht projecten die je in de toekomst graag zou willen bereiken?

‘Ik heb natuurlijk altijd wel een aantal ideeën die tijd nodig hebben om uitgewerkt te worden. Ik vertel hier echter nog weinig tot niets over, tot ik tevreden ben over het eindresultaat. Wat ik wel kan vertellen is dat ik graag naar verschillende landen zou gaan om timelapses te doen in verschillende steden, op verschillende plekken. Dus als er iemand is die me daar kan brengen, neem snel contact met me op!

Tot slot is er nog iets wat ik graag kwijt zou willen. Het is geweldig om mijn kunst online te kunnen presenteren, omdat ik zo een groot bereik heb. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat een fysieke vorm van kunst, die je daadwerkelijk kunt bekijken, nog meer teweeg kan brengen. Ik blijf dus ook geïnteresseerd in het tentoonstellen van mijn werk.’

 

Stijlmagazine-night_day_raindrops.01

Stijlmagazine-night_day_orange_flower_circle03-449x600

Stijlmagazine-Gloxinia-Exploded-09 Stijlmagazine-Fong Qi Wei-Shanghai_Oriental_Pearl