Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Eigenstijl – Holiday Fashion

Na de homobelangrechtelijke uitspatting van vorige week, welke wellicht wat meer met de principes van mij als persoon in de Westerse wereld te maken hadden dan met stijl, is het nu weer tijd voor een column die in lijn is met de strekking van deze website: Stijl. Of eigenlijk het gebrek eraan. Men neme een doorsnee Nederlander en plaatse hem in een willekeurige stad, in een willekeurig land ter wereld. Wat je krijgt is de perfect doorgestylde vakantieganger.

Met perfecte styling bedoel ik in deze niet dat hij of zij er tip top uitziet. Wat dat betreft kunnen we heel wat leren van andere continentgenoten als Italianen en Fransen. De overdadig merkdragende mannen van de eerste groep en de weelderig beokselhaarde vrouwen van de tweede daargelaten. Maar stijl hebben ze wel vaker dan Henk en Ingrid, vooral naarmate ze ouder worden en ze zich ervan bewust geraken dat ze hun eigen land vertegenwoordigen wanneer ze op vakantie zijn.

Waar Nederlanders heel hoog scoren is herkenbaarheid. Als je in de verte een half blonde jongen met een roze shirt met stoere opdruk, een driekwartbroek van parachutestof, een (te) groot horloge en witte sneakers met halfsokjes aan ziet komen lopen, ben je allerminst verbaasd wanneer je zijn vriendin met legerrokje, birkenstocksandaaltjes en vaak een net iets te dik buikje in haar spaghetti-topje met een Zaans accent hoort vragen: ‘Pieter, kunnen we even langs het hotel gaan om een vestje te halen voordat we naar de Sagrada Familia gaan?’

Vooral als je alleen op reis bent en dus (misschien uit verdieping van het intellect, wellicht uit verveling) meer bezig bent één te worden met je omgeving, kom je erachter dat een horde Nederlanders met hun volumeniveau maar weinig onderdoen voor een groep Britten, die wij zelf steevast als luidruchtig bestempelen. Toen ik vorig jaar vrienden opzocht in Lissabon en doordeweeks alleen op verkenning ging door de stad, had ik er vaak last van. Dit herleid ik vooral uit de citaten uit het notitieboekje dat ik toen bij me droeg. Naast enkele semifilosofische statements en vragen voor de Quest prijkten er op de slordig omgevouwen pagina’s van mijn Moleskine vergelijkingen als: ‘Nederlanders op vakantie gedragen zich als muggen; ze geven me acute jeuk en maken geluiden die je tot waanzin kunnen drijven’.

Waarom erger ik me zo aan de Hollandse toerist? Waarschijnlijk om dezelfde reden als waarom een Amerikaan met interculturele vaardigheden zich ergert aan zijn landgenoot die in Amsterdam vraagt: ‘Can I pay with dollars? No? O my god Harry, we can’t pay with dollars in Denmark!’ Uit angst ermee vergeleken – of nog erger eraan gelijkgesteld – te worden. Totdat Nederland het W- of EK wint natuurlijk, want dan sta ik – voetballiefhebber als ik ben (?) – als ik op dat moment toevallig in het buitenland vertoef natuurlijk luidkeels mee te schreeuwen en te zuipen. Maar dat telt niet.

 


Wij zijn er klaar voor! Op naar Lissabon.

 

Eigenstijl, een wekelijkse column van blogger Jelle Klerx, alias Le Yeah op Stijlmagazine.nl