Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Eigenstijl – De Doorgeeflomo

‘Hoi hoi Jelle, willen jij en Le Yeah (alterego, red) komende week de Doorgeeflomo?’ Het begon allemaal met deze Facebookpost van Sander Groen, nemer van een initiatief waar je over een regel of vijf meer over leest. ‘NATUURLIJK WILLEN WIJ DAT!!!’ antwoordde ik in caps lock en in staat van euforie liet ik mijn glas limonadesiroop met Spa Rood over mijn toetsenbord vallen.

Een Lomo is een analoge camera. Ik zou de vorige zin langer willen maken, maar ik denk dat ik eerst even uit moet leggen wat een analoge camera precies is. Het is een ouderwetse (dus retro) camera, waar zo’n écht fotorolletje in moet welke achteraf ontwikkeld moet worden. Dat klinkt logisch, maar het is gebleken dat dat dus niet zo logisch meer is. Het initiatief van de Doorgeeflomo houdt in dat een analoge camera een jaar lang elke week een andere eigenaar heeft, die zijn of haar leven in beeld brengt door het maken van vijf foto’s per dag. Van deze vijf foto’s verschijnt er eentje per dag op Facebook, achteraf dus. Er zijn veel mensen die aan dit initiatief mee willen doen, dus ik voelde me uitermate vereerd dat ik gevraagd werd.

Ik ontving de camera en er viel meteen een ruwe deken van sluimerende stress over me heen. Wat ging ik doen om ervoor te zorgen dat élke foto fantastisch was? Na een halve dag overstroomde mijn hoofd van de ideeën en besloot ik een wish list te maken. Hoog bovenaan mijn wish list stond ‘een ontmoeting met Noraly Beyer’. Want ik was als kind al fan van de vriendelijke stem van de voormalige nieuwslezeres. Ik plande elke dag vijf foto’s in, en zette mezelf er ook regelmatig op. Dat hadden de vorige lomografen nog niet echt gedaan, maar ik ben van mening dat je niet per se een travestiet hoeft te zijn om foto’s van jezelf te mogen maken. Mag wel.

De hele week heb ik mensen aangezet tot het doen van rare dingen. Ik heb collega’s in de kast gelegd en cupcake pakjes aangetrokken. Er hebben mensen op de grond gelegen en andere mensen naakt in bed. Ik heb foto’s gemaakt van mijn favoriete dingen en van zaken die ik haat. Veel is gelukt, veel is mislukt. Uiteindelijk is het me gelukt om Noraly Beyer te strikken voor een foto. Maar de foto zelf is helaas mislukt. Ik vind dat jammer, maar soms gaat het om het meedoen en niet om het winnen. Bij nader inzien geldt dat alleen voor kinderen die niet tegen hun verlies kunnen. Van de mensen om me heen kreeg ik twee soorten reacties: leuke en domme. In honderd procent van de gevallen keken mensen na het maken van de foto zoekend naar een display als ik de camera met de achterkant naar ze toe hield. Mijn omgeving ging al snel meedenken over leuke foto’s. Ik werd er dus zelfs een beetje populairder door.

Hieronder zie je wat foto’s die mislukt zijn en die de selectie van één foto per dag niet gehaald hebben. De leukste foto’s verschijnen sinds zaterdag op de page van de Doorgeeflomo.

Mislukte indianen

 

'Shop until you drop'

 

Mijn collega Marieke zit in de kast

 

Mijn kapper is goed, maar wel mislukt

 

Een mislukte vlieg in een urinoir. Voor de dames: vaak zit er een nepvlieg in een urinoir waar mannen dan automatisch op gaan mikken. Dat wilde ik jullie middels deze foto laten weten.

 

Emilie in Tuschinski

 

Wie kan er nog meer zeggen dat hij zijn collega's in cupcake-pakjes weet te hijsen?

 

Dit is de scene uit Free Willy als Willy ook echt Free wordt. Ik word daar emotioneel van, want ik hou van orka's

 

Mijn mislukte vrienden uit Den Haag.

 

United Nude. Daar hou ik van.

 

Ik word altijd bang en/of agressief van living statues. Dit was een overwinning.

 

Homo's.

 

Hier vul ik van alles in. Twee keer.

 

Eigenstijl, een wekelijkse column van blogger Jelle Klerx, alias Le Yeah op Stijlmagazine.nl