Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

De Kracht van Samen

Ik woon al een tijd in Amsterdam-Noord. Een gedeelte van de stad waar jaren geleden niet zo veel gebeurde, maar waar nu het ene creatieve idee na het andere wordt uitgebroed. Neem de gezamenlijke buurtinitiatieven, die poppen hier als paddenstoelen uit de grond. Ik vind het geweldig om te zien dat mensen met dezelfde ideeën elkaar opzoeken, krachten en kennis bundelen. De samenredzaamheid gebeurt hier bijna letterlijk op elke straathoek.

Motor van de wijk

In Engeland, met name in Londen, zijn dit soort ‘trusts’ al jaren de gewoonste zaak van de wereld. Een trust is een vorm van buurtorganisatie over een locatie of een gebouw. Het dient als motor van een wijk en zorgt voor werk, scholing en ontmoetingen. Van, voor en door de mensen in de wijk.

People’s supermarket

Ik moet meteen aan de People’s Supermarket in de wijk Bloomsbury denken. Het principe is eenvoudig: de supermarkt is toegankelijk voor iedereen en wordt gerund door een coöperatie. De leden van de coöperatie werken op vrijwillige basis een paar uur in de supermarkt in ruil voor een fikse korting op de boodschappen. Met elkaar besluiten ze welk aanbod er in de schappen komt te liggen, met aandacht voor gezondheid en duurzaamheid

De Ceuvel

Maar ook in ons eigen land zijn al mooie voorbeelden te vinden. Neem de Ceuvel in Amsterdam-Noord. Dat verhaal begint met twee architecten, een landschapsarchitect,  een horeca-ondernemer en een pionier op het gebied van de circulaire economie.  Zij kregen het voor elkaar om voor de periode van tien jaar een stuk braakliggend grond te krijgen van de gemeente. Vervolgens zijn ze op zoek gegaan naar creatieve ondernemers waarmee ze samen ieder hun eigen werkplek creëerden.

Voormalige scheepswerf


En toen was er ineens een stukje ideale wereld, ontwikkeld door een groep van architecten, kunstenaars, ambachtslieden, fotografen en mediamensen. De Ceuvel ligt op een voormalige scheepswerf aan de Korte Papaverweg.  De plek is helemaal opgebouwd uit tweedehands woonboten die op het land zijn geplaatst. Iedereen transformeert zo zijn eigen woonboot tot een creatieve werkplaats. En na tien jaar kan een ieder zijn (opgeknapte) boot weer meenemen naar een nieuwe locatie.

Stijlmagazine-Ceuvel-Amsterdam-Noord.1

 

Planten die de grond zuiveren


Het terrein van De Ceuvel is zwaar vervuild en wordt nu met behulp van bodemreinigende planten gezuiverd. Ook hier werken bedrijven, creatieven en twee universiteiten samen om dit experiment te monitoren en er lering uit te trekken voor andere vervuilde locaties. Om de verontreinigde grond niet te raken en de planten hun werk te laten doen zijn alle boten met elkaar verbonden door een houten loopburg. Een café met biologische keuken vormt het hart én is een ontmoetingsplek voor de hele buurt. Samen levert zo meer op dan alleen!

Dus mocht  je op een mooie zomerse dag een rondje door Amsterdam-Noord fietsen, is deze plek zeker een bezoekje waard. Voorlopig is het mijn favoriete hang-out place. Dus wie weet, tot ergens op het terras van De Ceuvel!

 

Ceuvel terras, Photo: From Ams
Ceuvel terras, Photo: From Ams

Stijlmagazine-Ceuvel-Amsterdam-Noord.2

Stijlmagazine-peoples-Supermarket.1Stijlmagazine-People Supermarket-Street-view-1024x768Stijlmagazine-logo ceuvel - From AMS