Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL
Leuk dat je er bent!
werkdagen voor 15:00 besteld - Volgende dag in huis met PostNL

Column: Schrijfstijl

 

Stijl mag, vind ik: ook in woorden. Precies de gedachte van Wilmar Versprille en Laurens Bosman. Op 13 mei 2013 richtten zij samen Paarse Krokodillentranen op: een online platform, waar zowel bekende als onbekende Nederlanders hun linkerhersenhelft flink aan het werk kunnen zetten. Het doel? Het spreekwoord terug brengen in de volksmond. Want geef toe, het gebruik van spreekwoorden in onze huidige maatschappij is om te huilen!

“De naam Paarse Krokodillentranen is een combinatie van oude en nieuwe beeldspraak. Het is geïnspireerd op de oude uitdrukking ‘krokodillentranen’ en op de ‘paarse krokodil’ uit de Ohra-commercial over bureaucratie, die een tijd geleden op tv te zien was. Wij verzamelen gedateerde spreekwoorden en vertalen ze door naar de tijd waarin we nu leven. Want uitdrukkingen die ooit gebruikt werden om iets ingewikkelds uit te leggen, worden nu zelf onbegrijpelijk. Ze zijn ontstaan rond de Gouden Eeuw en sindsdien nooit aangepast.”

Het initiatief blijkt een groot succes. Precies wat Wilmar en Laurens voor ogen hadden: Nederlanders enthousiast maken een bijdrage te leveren aan de Nederlandse taal. Deze explosie hadden de heren echter niet aan zien komen: “We hadden natuurlijk wel een ambitieus doel, we wisten dat er veel moest gaan gebeuren om dat doel te bereiken. Dat het initiatief al vanaf dag 1 met zoveel gejoel en applaus ontvangen zou worden, hadden we niet durven dromen.”


Geschiedenis schrijven
De Facebookpagina speelt vooral in op de creativiteit van onbekende Nederlanders. “De bekende taalvirtuozen konden zich echter ook gelijk vinden in onze missie. Misschien was het voor hen ook wel een leuke gelegenheid hun talenknobbel te toetsen aan die van anderen, afkomstig uit totaal andere taaldisciplines. Daarnaast zijn de vorige generaties spreekwoorden eeuwen meegegaan. De kans dat de kleinkinderen van je kleinkinderen nog steeds jouw verzonnen spreekwoorden zullen gebruiken en je dus letterlijk geschiedenis schrijft, maakt het al snel de moeite waard.”

De weekwinnaars van het afgelopen seizoen stonden afgelopen dinsdag 8 oktober in de Sugarfactory in Amsterdam op het podium, om hun nieuwe spreekwoorden te presenteren. Ook hier kwam, op basis van publieksstemmen, een winnaar uit de bus: Hans Glock. Hij mag zich nu een jaar lang Beste Taalvirtuoos van Nederland noemen. Zijn spreekwoord ‘Zelfs Dries Roelvink heeft het tot BN-er geschopt’ bleek een goede zet.

Stijlmagazine - Paarse Krokodillentranen.4Stijlmagazine - Paarse Krokodillentranen.10

Alles kwam samen
“Hoewel de finale absoluut geen einde is van het platform Paarse Krokodillentranen, voelde het wel als een afsluiting van een eerste fantastische ontwikkelingsfase. Misschien dat 99% van de ideeën op een bierviltje nog op dezelfde avond in de prullenbak van de barman verdwijnen. Met de grote finale van het eerste seizoen was ons hersenspinsel werkelijkheid geworden en dat neemt niemand ons meer af. Tijdens de finale kwam alles samen: de indrukwekkende optredens van de finalisten, de taalliefhebbers in de zaal, al die mensen die ons belangeloos hebben geholpen. Hoewel de finalisten uit de verschillende taaldisciplines (van rappers tot schrijvers, van cartoonisten tot reclamemakers) voor een divers publiek zorgden, was er een sterke eenheid voelbaar. In het najaar beginnen we aan het volgende seizoen met de bekende taalvirtuozen en ondertussen blijven we actief verder spelen
met het publiek via Facebook en Twitter. Er ligt een grote stapel met nieuwe ideeën klaar voor Paarse Krokodillentranen, die we de komende tijd gaan doorvoeren.”

Verlanglijstje
Een wensenlijstje voor het komende seizoen hebben Wilmar en Laurens stiekem wel al in hun hoofd. “Genoeg om een volgend seizoen mee te vullen! Maar om wat namen te noemen: Kees van Kooten, Youp van ‘t Hek, Spinvis, Jules Deelder en Faberyayo zouden we heel graag mee zien doen.”

Tot slot zou ik graag af willen sluiten met een wijze les. Omdat ik zo enthousiast was over Paarse Krokodillentranen, nam ik telefonisch contact op met Wilmar en Laurens. De ochtend na de finale… Excuses hiervoor heren! Maar: om je dromen waar te maken, zul je wakker moeten worden!

Stijlmagazine - Paarse Krokodillentranen.5